top of page
  • Writer's pictureThe Editor

Levente Baranyai: Tyrannussapıens’in izinde

Updated: Dec 3, 2019

Soloexhibition, Hungarian Institute, Istanbul, 2019

LEVENTE BARANYAİ

TYRANNUSSAPIENS’İN İZİNDE

Levente Baranyai’s first solo show in Turkey offers a "birds eye view" perspective on the catastrophic influence of people on nature, as a “TYRANNUS SAPIENS”.

Dedicating his 30-year artistic career to depicting “new landscapes” of the earth in his unique approach, Baranyai commands attention on humanity’s damage on topography. His paintings exude a sense of clarity and objectivity of satellite images when viewed from a certain distance; but once examined in close up, they become more subjective, eventually disintegrating. Through this gaze, Baranyai invites his audiences to re-establish their relationships with the earth and nature, while criticising the landscapes he addresses.



Levente Baranyai

Born in Budapest (1966), Levente Baranyai studied at the Hungarian Academy of Fine Arts, Department of Painting between 1987 – 1994. Having completed his PhD at the same institution, he exhibited his work both locally and internationally in solo and group shows. His paintings have been acquired in public and private collections.

Consultant: Gürçim Yılmaz


 

Levente Baranyai’nin Türkiye’de gerçekleşen bu ilk sergisi için özel olarak bir araya getirdiği resimleri, bir “TYRANNUS SAPIENS” olarak insanın doğa üzerindeki yıkıcı etkilerine “kuşbakışı” bir perspektif sunuyor.

30 yıllık sanat kariyerini dünyanın “yeni manzaraları”nı kendine has üslubuyla resmetmeye adayan Baranyai, insanın coğrafya üzerinde yarattığı hasara dikkat çekiyor. Uzaktan bakıldığında uydu fotoğraflarının netlik ve nesnellik duygusunu veren tabloları, yakınlaştıkça öznelleşmeye ve dağılmaya başlıyor. Baranyai, ele almayı seçtiği manzaralara getirdiği eleştirinin yanı sıra, bu bakma deneyimiyle de izleyiciyi dünyayla, doğayla yeni bir ilişki kurmaya davet ediyor.


Levente Baranyai

1966, Budapeşte doğumlu Levente Baranyai, 1987 - 1994 yılları arasında Macaristan Güzel Sanatlar Akademisi, Resim Bölümü’nde okudu. Aynı okulda 1996 yılında doktorasını tamamlayan Baranyai, pek çok ulusal ve uluslararası kişisel sergi açmış, eserleri grup sergilerine ve çeşitli müze ve özel koleksiyonlara dahil edilmiştir.

Danışman: Gürçim Yılmaz


21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page